BIZANTINII TOMIŞTI
De ce erau tomişti atâţia dintre bizantinii târzii? Şi ĩncã ditamai tomiştii?
Pentru cã erau prea educaţi ca sã nu fi fost; prea cultivaţi şi coerenţi, prea exersaţi intelectual.
Fanatismul merge mânã—n mânã cu barbaria cea mai neghioabã.
Pãi nu este puţin lucru cã schismaticii de atunci ĩl preţuiau pe preasfântul şi dumnezeiescul Toma mai mult decât atâţi catolici de azi, şi un Patriarh constantinopolitan, atunci, vorbea mai afectuos despre Toma decât un Papã, azi.
Ĩn Bizanţ, chiar şi unii dintre (cei mai) anticatolici erau tomişti.
Dar aceia erau atleţi intelectuali, superiori atâtora dintre catolicii cvasiapostaţi de azi.
La antipozii acelor bizantini luminaţi şi luminoşi, probi intelectual, sunt otrepe ca Romanides care face din asemenea lucruri ascunse o aţâţare şi un sport, pretext pentru sport.
Respectivii bizantini luminoşi se respectau prea mult pe ei ĩnşişi ca intelectuali, ca sã accepte bagatelizarea acţiunii lor prin huliganisme de felul celor practicate azi de cãtre aşa—zişii lor urmaşi.
۞
Cât despre distincţiile pe care le fac unii occidentali ĩntre clasele de polemişti schismatici, este ca şi cum ai spune cã este ĩn ordine sã fii lovit cu o sabie de oţel arab, câtã vreme nu eşti hãcuit cu sãpãliga.
Când ceea ce conteazã este ceea ce cele douã ofensive au ĩn comun—agresivitatea.
2 comentarii:
Astăzi, mi-am luat de la bibliotecă "Marile doctrine" (Florence Braunstein şi Jean-Francois Pepin) - o prezentare generală, "esenţailul doctrinelor filosofice, religioase, politice şi economice".
De asemenea, mi-am rămas datoare cu "Omul medieval" (de la Polirom);singurul volum pe care nu l-am cumpărat din seria edituri: "Omul Renaşteri", "Omul Iluminismului" etc. Cuma sa mai fac loc si SF-ului? :)
Draga Ela,da-l incolo de SF.
Din seria poliromica despre care spui,vol. lui Garin este esential. Fata de Le Goff si Delumeau am o antipatie 'funciara'.
Trimiteți un comentariu