luni, 21 septembrie 2009
DESPRE BIBLIOGRAFIA LUI FRANCE
DESPRE BIBLIOGRAFIA LUI FRANCE
Dupã eseul din ’59 despre Sf. Radegonda, France a debutat ĩn ‚68 cu studiul despre Vigny (--poet care l—a inspirat pe Gracq--), urmat de LES POÈMES DORÉS ĩn ‚73 şi de LES NOCES CORINTHIENNES ĩn ‚76 şi ed. Lucile de Chateaubriand, apoi JOCASTE ĩn ‚79. Pentru Lemerre a scris cândva faimoasele studii—prefeţe.
BALTHAZAR era subintitulatã ‚mici romane’, adicã microromane; L’ÉTUI ... e subintitulatã ‚povestiri’, ca şi LE PUITS DE SAINTE—CLAIRE. La fel şi CLIO. ABEILLE, povestire, le precede pe toate, ca şi NOS ENFANTS.
Foarte importanta lui activitate de prefaţator este ilustratã de studiile pentru vols. de Racine, Sainte—Pierre, Prévost, Molière, Lesage, Glatigny, HEPTAMERON, Sainte—Beuve [--ca poet!--], Chateaubriand [--sic!--], Pougens, Palissy, Scarron, Dna. de Lafayette, La Fontaine, ADOLPHE, FAUST, Paul de Musset, Flaubert şi Gautier, Teocrit, Proust, Nodier, Multatuli, alte câteva scrieri minore sau exotice (--un ghid, un olandez, un armean, propagandã dreyfusardã ...--). Ĩnsã activitatea concludentã se situeazã de la 1874 la 1896 aprox.—aşadar, de la 30 la 50 de ani.
O cãrticicã apãrutã ĩncã—n vremea vieţii lui France (--ANATOLE FRANCE, de Le Brun--) se referã direct la faptul cã el şi Leconte nu s—au prea ĩnţeles (v. pg. 21).
France nu era un arhanghel literar; avea toane, ranchiune, uri, capricii, detesta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu