View My Stats

luni, 6 septembrie 2010

Ludwig von Feuerbach






Ludwig von Feuerbach



Feuerbach este unul dintre filozofii curajoşi ai sc. XIX, ca şi Dühring, Marx şi savanţii pe care îi citea Klages. Forţa le provine din curajul lor neasemuit.
Feuerbach a debutat cu ‘Gânduri despre moarte şi nemurire’, la 26 de ani, o carte despre care se spune cã e spinozistã. S—a cãsãtorit la 33 de ani şi a trãit la ţarã. În anii ’30 (ai sc. XIX) a publicat mult—istoria filozofiei, cãrţile despre Abélard şi Bayle, ‘Filozofie şi creştinism’. În anii ’50 a scris ‘Teogonia’, în anii ’60: ‘Dumnezeire, libertate şi nemurire’.
A reflectat mult la categoriile fundamentale ale religiei. În filozofia lui anticreştinã a redescoperit faptul cã omul este chipul Lui Dumnezeu, şi a reformulat aceastã idee de—a—ndoaselea. Din punctul de vedere al ortodoxiei creştine, teza feuerbachianã este un truism: omul e chipul Lui Dumnezeu. Germanul însã preferã sã spunã cã a descoperit cã Dumnezeu este chipul omului. Era un prost vorbitor public. Când avea 56 de ani a falimentat. Spunea despre sine cã nu e ateu; anticreştin cred cã ar fi acceptat sã se declare.

Niciun comentariu: