View My Stats

miercuri, 22 octombrie 2008

LOCUL LUI GOPO

LOCUL LUI GOPO

Este adevãrat cã Gopo a fost desconsiderat de Sava,care,când vine vorba de ierarhizãri,este cineva.
Dar acestã apreciere a lui Sava nu era,oare,de aşteptat?Credem cã,dispreţuindu—l pe Gopo, Sava ĩi stimeazã oare pe I. Allen,Brass sau alţi regizori—cult?
Sava spune,foarte adevãrat,cã Gopo nu este ĩn liga lui Ciulei şi Iliu;cã,din acest punct de vedere,este un impostor.Pentru a ĩnţelege asprimea lui Sava,trebuie cunoscut contextul istoric—voga lui Gopo era alimentatã şi de o confuzie de valori.
Ĩl simpatizãm pe I. Allen,dar nu ca şi cum ar fi Welles!Ne plac filmele—cult ale anilor ‚70,dar nu ca şi cum ar fi Bergman!Ne plac ĩn alt fel.
Or,a fost o vreme când marii critici ĩl situau pe Balzac ĩmpreunã cu Sue,iar pe Proust ĩl considerau inferior lui France!La altã scarã,acelaşi lucru s—a petrecut şi,la noi,cu numitul Gopo—nu se mai vedea ĩn ce fel este agreabil,de ce,prin ce.Sava are dreptate sã corijeze aceastã eroare.Cãci opiniile critice greşite nu se corecteazã de la sine,şi a trebuit ca cineva sã aibã curajul de a spune cã Balzac ĩi este incomensurabil superior lui Sue,iar Proust lui France şi Bourget.Azi pare elementar—pe atunci,nu era.Astfel de ierarhizãri greşite sunt amplu documentate de istorie.Ĩn aceastã perspectivã, critica ĩntreprinsã de Sava este salutarã.
Gopo avea stofa unui mare regizor—cult—ca I. Allen,Argento sau Brass.Aici trebuia situat.[ Sava este unul dintre cei care nu gustã cinemaul—cult.]
Abia aşa devine talentul lui inteligibil.Gopo este din familia lui Leone,nu a lui Visconti—asta trebuie ĩnţeles de la—nceput.

Niciun comentariu: