View My Stats

miercuri, 22 aprilie 2009

LEROUX ŞI PARFUMUL DOAMNEI ĨN NEGRU

LEROUX ŞI PARFUMUL DOAMNEI ĨN NEGRU

Ĩn PARFUMUL DOAMNEI ĨN NEGRU, Leroux, autor de agreabilã şi amuzantã prozã gazetãreascã, s—a gândit sã devinã autoreferenţial, ludic şi, am zice, postmodern. Vreme de 17 ani, pânã a citi aceastã carte, am crezut cã ‚parfumul’ titular se referã la moarte, este parfumul morţii. Apoi, prea scurt timp—cã este al unei femei fatale. Ĩnsã—i aparţine mamei prezumtive a protagonistului.
Execrabilã melodramã ludicã, dacã vreţi sã—mi şiţi pãrerea—cu Rouletabille ĩn chip de Gavroche.
Ĩn literatura de gen, sau dupã reţetã, dozarea elementelor nu e numai un principiu abstract. Necesitatea acestei reguli e ceva constatabil imediat. Prea multã melodramã o priveazã pe aceasta de eficienţa ei. Interesul e dat nu de elemente ca atare, ci de raporturile şi de funcţionalitatea lor, de planul funcţiei. Estetic, existã şi conteazã NU ELEMENTELE, ci dozãrile, raporturile, de la acestea vine plãcerea.
Leroux e fantazist, ĩnsã are ĩnsuşirea de cãpetenie a autorilor de policieruri—limpezimea, facultate poate gazetãreascã ĩnsã fundamentalã de a descrie bine, lãmurit. Definitorie pentru reportaje, poate apãrutã la şcoala lor, ea e utilã ĩn mod suprem pentru un policier; altfel, totul devine o bâiguialã.
Leroux folosea o formulã de suspans buf şi fantazist; atitudinea lui pare ambiguã—a unui persiflant, existã o atmosferã de sentimentalitate exageratã, de melodramã ordinarã şi de isterie generalã—toţi ‚hohotesc’ de plâns, etc., ĩntr—o lugubrã exaltare stupidã de—un gust execrabil, savanta Mathilde, pe care ne—nvãţasem s—o privim ca pe—o femeie ĩn cel mai ĩnalt grad dezirabilã şi ca pe—o mireasã poftitã devine simultan o mãicuţã istericã, toţi se perpelesc, se dau de ceasul morţii, jelesc, se vãicãresc, fanfaronada mitocãneascã a unor fraze e stridentã. Teatralitatea romanului face din Mathilde concomitent o ĩnsurãţicã şi o duioasã maicã. E stupid.
PARFUMUL DOAMNEI ... a urmat la un an dupã MISTERUL CAMEREI ...; urmãtoarea aventurã a lui Rouletabille (-din cele vreo opt--) a apãrut abia la patru ani de la PARFUM ....

Niciun comentariu: