View My Stats

marți, 4 ianuarie 2011

Epurarea reprezentãrii emotive a femininului

Epurarea reprezentãrii emotive a femininului





Femeile normale au simţul esenţialismului; însã asta nu le face defel austere—ele sunt esenţialiste fãrã a fi austere—sau crispate. Femeile sunt fiinţele umane mai generoase, mai gata sã dãruiascã. În toate, ele sunt mai bune decât bãrbaţii. Creştinismul demitologizat al femeilor nu devine, prin aceasta, câtuşi de puţin o eticã. Creştinismul demitologizat, în accepţia curentã, e o teorie—pe când acela al femeilor e o misticã realistã, neevazionistã.
Demitologizãrile propuse de bãrbaţi sunt simplificãri arbitrare şi aproximãri stângace a ceea ce simt, ghicesc, intuiesc femeile—a ceea ce ele ştiau cu certitudine dinainte. Credulitatea e marea farsã pe care femeile normale o joacã bãrbaţilor şi imperialismului masculin, imposturii spirituale masculine. De aici, darea în vileag a penibilului mult—lãudatei credinţe literale a bãrbaţilor.
Religia femeilor face ca demitologizarea şi teoriile creştinismului adogmatic sã aparã puerile.
Femeile sunt fiinţele cel mai puţin credule care existã. Nimic nu le amãgeşte, înafara propriei lor nevoi de a fi iubite, apreciate, ocrotite—şi aceasta, pânã când sunt decepţionate.
Ceea ce alde Loisy şi Turmel abia îndrãzneau, cu probitate savantã, sã descopere, femeile normale simţeau demult.
Accesul la feminin e o simţire, nu o teorie sau o explicaţie, ci o sorbire a afectivitãţii lor; ceea ce e o pace, nu un leşin libidinos, nici afectarea umilitoare, complicitatea falsã.

Femeile te învaţã sã deteşti afectarea.

Feminismului ostentativ, adesea de proastã facturã intelectualã, eu le prefer feminitatea şi femininul. Teoriile feministe sunt ideologii sau peroraţii. Simţirea superioritãţii—nu numai afective sau sentimentale—a femininului e altceva. Nu cred în feminismul libertinilor, cum nu cred nici în acela al estropiaţilor. Femininul e mai interesant decât declamaţia feministã—adesea, alibi al ratãrii—sau, din partea bãrbaţilor, al libertinajului—emanciparea, pentru a folosi şi umili.
Ceea ce pentru Loisy, Turmel sau Bultmann era o îndrãznealã, o formulare temerarã, pentru femei e o certitudine intuitivã şi cognitivã.

Femeile te mai învaţã şi cã esenţialism nu înseamnã austeritate—sau strepezire.

Niciun comentariu: