View My Stats

marți, 23 februarie 2010

ANTIFILIOQUISMUL OCCIDENTAL AL SC. XX

ANTIFILIOQUISMUL OCCIDENTAL AL SC. XX



Cândva va apãrea ca evident şi strident antifilioquismul atâtor apuseni ai sc. XX—lipsa de convingere cu care aceastã dogmã a fost susţinutã. Din acest punct de vedere, sc. XX vestic a fost unul al antifilioquismului, caz tipic al urii de sine apusene. Apusenii n—au considerat Filioque în spirit de neutralitate, cum ar fi fost de aşteptat, ci cu aversiune, cu credinţa cã e aici un surplus de îndepãrtat. În sens foarte profund, în sc. XX apusul n—a fãcut decât sã—şi continue declinul teologic, în linia aceluiaşi complex autodistructiv; vrãjmaşii aplaudã, aplaudã ‘schimbarea de atitudine’.
De ex., ‘replierile romane’ de sorginte ecumenistã pornesc, se simte, dintr—o obârşie necuratã, de autodepreciere; nu—s semne de regenerare, ci de lezare. Este dezicerea Vestului de sine. Autoincriminarea lui, ieşitã din puroaiele unei confuzii identitare extreme.
Toţi pretinşii ‘augustinieni’, protestanţii de orice fel, n—au ştiut cum sã se dezicã mai repede de atât de augustinianul Filioque; asta spune totul.
Ca spectator rãsãritean al acestui vodevil teologic, nu pot sã nu simt ceea ce e defetist în atitudinea apusenilor, în zelul lor necurat de a—şi dizolva identitatea, sub pretextul reconcilierii, etc..

Niciun comentariu: