View My Stats

vineri, 12 februarie 2010

REGÂNDIREA DATELOR TRADIŢIEI

REGÂNDIREA DATELOR TRADIŢIEI



Ceea ce nu vor ‘tradiţionaliştii’ sã admitã sau mãcar sã conştientizeze este cã expunerea Tradiţiei presupune înţelegerea şi regândirea ei, nu e un proces mecanic; e o chestiune de gnoseologie. Expunerea pretinde o prealabilã regândire, nu e o ‘transcriere mecanicã’, ci o confruntare realã cu înţelegerea. Însã ‘tradiţionaliştii’ sunt extravaganţi. Nu e o ‘formalitate’, nu—s deajuns ‘Ott’ şi manualele. Trebuie pãtruns în adânc, ‘înaintarea în larg’. Gândirea care nu ‘se va pierde’, nu se va aventura, nici nu se va afla. Gândirea trebuie sã se dea pe sine, nu ‘sã îndeplineascã o formalitate’, o conversie mecanicã.
Unde e derutã, poate fi şi altceva. Au survenit revoluţii în cosmologie, gnoseologie, biologie şi biblisticã. Ansambluri noţionale se cer regândite; cãci puse în discuţie sunt deja.
De greşit se va greşi, e inevitabil; mãcar direcţia transformãrii sã fie una corectã. Fobia schimbãrii e un atribut al senescenţei.
‘Cei vechi’ ‘inovau’ cu ingenuitate, unde socoteau necesar; iar cei de azi o fac de la altitudinea unor principii epistemologice desluşite. Prefacerea e în curs.
Într—o epistemologie (pe care convenţional s—o numim) tomistã, datele legate de ‘lumea exterioarã’ (Cosmos fizic, specii vii, texte biblice) întreţin o relaţie vitalã cu gândirea. Aspectele relative la aceste domenii de cunoaştere trebuie reanalizate. Sunt analizabile.
Ortodoxiei lui Ott, senescentã, îi e de preferat o alta, optimistã şi mai înaltã. Existã o ortodoxie, falsã, sau mai mult aparentã, a decadenţei; şi una, realã, de conţinut.

Niciun comentariu: