View My Stats

vineri, 14 mai 2010

Câteva note despre viaţa lui Swift

Câteva note despre viaţa lui Swift






La 21 de ani Swift o întâlneşte pe Esther J., care avea 8 ani, fiica unei slugi. De la 25 de ani, Swift e paroh; la 35 de ani îşi ia doctoratul în teologie şi cãlãtoreşte împreunã cu Esther J. şi cu Rebecca. Intrã în politicã şi îi scrie lui Esther despre noua lui situaţie. O cunoaşte pe o altã Esther, din familia Vanhomrigh. Aceastã femeie avea sã moarã în ’23, la vârsta de 35 de ani, când Swift avea 56 de ani, iar prima Esther, 43. Anne Long este alta dintre femeile din viaţa lui.
De la 50 de ani începe o activitate literarã de patriot irlandez. Are 59 de ani când apare ‘Gulliver’.
Esther J. a murit în ’28, la 5 ani dupã a doua Esther; avea cam 48 de ani. Se cunoşteau de 40 de ani.
S—a spus cã de acum Swift intrã în regnul morţii; de la 75 de ani, mintea i se deterioreazã—alţii spun cã de la 71 de ani.

În viaţa lui Swift au existat religia, femeile, literatura, politica, prieteniile lui literare. Toate aceste dimensiuni variate s—au regãsit ca subiecte ale scrisului sãu. Pe de altã parte, Swift este tipul însuşi al scriitorului ocazional—şi chiar al mercenarului. Nu este un constructor ambiţios, ca Pope, şi nici mãcar ca Fielding şi Defoe.

Swift a fost un mare intelect, o minte extraordinarã, şi un mare scriitor. Mercenar, nu a fãcut impresia de canalie pe care a lãsat—o Defoe.

Era un coleric, un satiric şi un pamfletar; deasemeni, un autor de imensã înzestrare literarã. Flecãrelile despre caracterul irlandez al literaturii lui mã indispun, ca şi înserierile cu Sterne, Shaw, Joyce, Beckett—în vederea sublinierii unui aşa—numit caracter naţional irlandez. Cioran îl stima; Taine a scris foarte bine despre el, Ruskin i se considera ucenic, iar Kurp vede în scrisul sãu un model de neîntrecutã limpezime.

Niciun comentariu: