View My Stats

joi, 12 noiembrie 2009




Ĩmpărtăşirea exprimă sau manifestă participarea comună la Trupul mistic sau ascuns al Domnului, iar intenţia nu e realizare; de aceea blasfemia referitoare la ‘ĩmpărtăşirea’ Lui Iisus cu vameşii este ultragiantă. Ceea ce făcea Iisus era misionariat, nu ĩmpărtăşire. Sunt dezgustat de ‘isteţimea’ sofismelor unor apuseni. O religie sau alta nu—i face pe oameni inteligenţi sau mai perspicace. Religia corectitudinii politice progresiste e la fel de ĩngustă şi de fanatică.
۞
Articolul despre un roman din ’64 al lui Jean Hougron. Alege ‘episoade semnificative’ şi evenimente caracterizante. Cum se scrie despre o carte—ca prezentare. Deopotrivă evaluare de artă şi prezentare.
۞
Lecturi din Aristotel, Goethe—nivelul vieţii.
۞
Poziţii sentimentale, sentimental—emoţionale, peroraţie şi aiureli romanţioase, poze. Dehistrionizarea.
Penibilul şi stridenţa retoricii de duzină, a cârpăcelii cognitive, a flecărelii necritice.
۞
Listabile—de ex., Schall, Daw şi Congar, articolele despre Palante şi Hougron.
۞
Capitulări care corespund de dapt unei convingeri ascunse, unei forme secrete şi unui fel de dorinţă mută de a rata—substratul afectiv.
۞
'De ce ne face scrisul să—l vânăm pe scriitor? De ce nu—i putem da pace?’ (Barnes).
Ba putem. Unii o şi facem.
۞
Gilbert are din nou dreptate ĩn privinţa ĩntemeietorilor de ‘state creştine’—trebuie văzut de unde s—a pornit, de la ce. Niciunul din Ĩmpăraţii sau regii creştini nu a fost la nivelul Sf. Juan, de ex.; ĩnsă o ĩnrudire şi o comuniune există, iar marii sfinţi nu propagau vederi romanţioase despre ‘compromiterea religiei prin promovarea ei de către stat’.
۞
Ĩn cele ale sfinţilor, să facem ca sfinţii.
۞
La 45 de ani, bavareza era exact cum trebuie.

Niciun comentariu: