View My Stats

miercuri, 18 noiembrie 2009

BUNĂTATEA CANDIDATULUI SOCIALIST

BUNĂTATEA CANDIDATULUI SOCIALIST





Ĩn prezenta campanile, Geoană face o figură bună, destul de pe gustul meu—un politician irenicist şi care vede dincolo de oţărârile de ocazie ale contracadidaţilor săi.
Declaraţia senină că va vota ĩn favoarea măsurii supuse de Băsescu referendumului mi—a lăsat o impresie bună.
Că porneşte de la Geoană sau de la consilierii lui, măsura aceasta de a se situa deasupra tumultului ĩncleştărilor histrionice exersate de Băsescu şi Antonescu nu e deloc una rea. S—a pornit de la premisa că Geoană oricum nu va face faţă de confruntări de tipul celor care—i favorizează pe principialii săi contracandidaţi. Singura cale raţională de urmat era ca Geoană să refuze orice angajări verbale de acest fel—şi să convertească un soi de defetism ĩntr—o virtute.
Guşă numeşte asta ‘bunătatea lui Geoană’; o aduce ĩn discuţie de oricâte ori are ocazia. Nu poate menţiona ĩndeajuns imaginea de om bun a lui Geoană.
Până aici, am expus strategia; fapt este ĩnsă că Geoană e destul de la ĩnălţimea rolului acestuia. Personajul celui care refuză orice fel de agresivităţi de ocazie ĩi reuşeşte, e convingător; ĩn acest fel, campania lui Geoană e şi una foarte originală.
Cel puţin pentru mine, acest mod afirmativ sau pozitiv de a se eschiva al lui Geoană lasă loviturile ce—i sunt adresate să nimerească la ĩntâmplare şi ĩi face pe preopinenţii lui să apară ca nişte hultani ĩnvrăjbiţi. Geoană ilustrează cu un soi de inedit brio o strategie care—l prinde. Spun că brioul său e ‘inedit’ fiindcă nu s—a prea mai jucat aşa ceva la noi—nici de către Iliescu sau Constantinescu—iar Druc era, ĩn ’92, ĩntr—o poziţie care nu—i servea bine partitura.
Cine l—a sfătuit pe Geoană nu l—a—nvăţat de rău; repetatele eforturi ale lui Guşă de a extrage morala comportamentului lui Geoană (‘bunătatea lui Geoană’) sunt inutile, ĩntrucât jocul lui Geoană e destul de bun ĩn sine. Strategia lui Geoană constă ĩn a oferi o imagine de largă bonomie, de pacifism, de matură situare deasupra ciorovăielilor ĩn care Antonescu de—abia aştepta să se exercite şi la care Băsescu se pricepe aşa bine.

Niciun comentariu: