View My Stats

vineri, 31 iulie 2009

NOTE DESPRE CAZURILE LUI CARRADOS

NOTE DESPRE CAZURILE LUI CARRADOS


Am citit o antologie de nuvele cu detectivul amator Carrados; iatã, pe scurt, subiectul fiecãrei nuvele.
Un soţ execrabil ĩncearcã sã—şi asasineze consoarta cu o instalaţie electricã, pe vreme de furtunã; de notat cã nevasta e geloasã şi posesivã. Un copil piere ca urmare a unei intoxicaţii cu ciuperci; aflãm la ce era folositã burina ĩn experimente. O serie de lovituri ingenioase la un depozit londonez de safeuri sfârşeşte ĩn mod buf, ca o farsã. Enigma unui macaz se aflã ĩn mijlocul unei catastrofe feroviare; Carrados exonereazã atât mecanicul cât şi acarul [--nu reiese, ĩnsã, cum a ajuns Carrados exact la casa cu camera ĩnchiriatã de indian şi ĩn ce fel a folosit acesta lampa verde, ce avea orientarea ferestrei cu planul indianului, etc.--]. O maşinã de jucat cãrţi ascunde o escrocherie destul de grosierã; Spinola, autorul ambelor, este un savant ţicnit, creator şi al unei maşini analitice nefolosibile, iar Carlyle nu—l ĩnsoţeşte pe Carrados ĩn acest caz.
Al şaselea caz este cel al chiriaşului vindicativ şi farsor.
Despre o copilã dispãrutã se crede cã a fost rãpitã de tatãl ei, un ins declasat, generos şi ĩnveninat; ĩnsã rãpitorul este un chirurg reputat, care a supus copilul unui act medical necesar.
A opta nuvelã se referã la un caz de crimã—un client al lui Carlyle se ştie ameninţat de ex—logodnicul fostei lui amante [sic !], pentru ca apoi sã fie gãsit ucis.

Niciun comentariu: