View My Stats

vineri, 4 septembrie 2009

Trebuie remarcat şi subliniat cã demitologizarea nu ĩn filologie ĩşi are originea, nu e un rezultat al filologiei, ci provine din filozofie—hegelianism şi, mai devreme, raţionalismul sc. XVII. Rezultatele filologice nu—s mai concludente decât cele ale biologiei. Nimic nu ĩndeamnã, ĩn acestea douã, la contestarea doctrinelor creştine. Demitologizarea nu e un rezultat filologic-cum nici ateismul nu e o concluzie a biologiei, ci ceva adus din afarã, o prejudecatã filozoficã, o mãsluire a ştiinţei.
Tezele demitologizãrii nu sunt ĩn niciun caz stabilite filologic—aşa cum fanatismul ateist al imunzilor biologi nu e trasat de dezvoltarea biologiei.
Filologia nu poate ajunge la demitologizare—nici biologia la ateism.
۞
Léautaud şi Anne Cayssac s—au ĩntâlnit la cei 36 [--sau poate mai degrabã 35--] de ani ai lui, şi 39 ai ei; amanţi au devenit şase ani mai târziu—când ea avea 45 de ani iar el 42. Ea avea un soţ cu 19 ani mai vârstnic.
۞
Expresia; vârsta.
Expresia.
Limpezime şi adâncime.
Competenţã.
Expresie stângace, improprie.
Ceva postulat, nu dat.
۞
Se pare cã nici Mucci, nici Bouyer [--din nou!--], nici Willebrands, nici Aniceto Fernandez, nici Congar nu ĩnţeleg pe acel ‚subzistã’ aşa cum afirmã Congregaţia pentru Doctrinã cã e evident cã trebuie ĩnţeles; toţi l—au ĩnţeles ca pe o atenuare, nu ca pe o subliniere.

Niciun comentariu: