View My Stats

marți, 30 septembrie 2008

DEBILITATEA CRONICII LITERARE

Ca realitate de artã,cartea e un ĩntreg ĩntrunit numai parţial,şi treptat,şi ĩn salturi,şi prin cuante de ĩnţeles.Vulnerabilitatea recenziei „la cald",a diagntosticului rapid,e imediat vizibilã.Cineva ajuns la finalul unei cãrţi importante nu are totuşi constituitã ĩncã respectiva carte—ca pe un ĩntreg de relaţii,de raporturi,etc..
Ĩn aceste condiţii de vitregie cognitivã,ce se poate aştepta sau cere de la o recenzie „la zi",de la o cronicã literarã?E o operaţiune de mercenariat intelectual.E un fapt observat acela cã marea criticã literarã le aparţine nu cronicarilor de meserie,ci marilor cetitori (adicã acelora cari sunt nu cetitori rapizi,ci mari,fideli cetitori ai unei cãrţi sau ai unui autor).
Cronica este o improvizaţie despre ceva ce recenzentul ĩncã nu cunoaşte,o dibuire arbitrarã. Rutina cronicii literare seamãnã cu un control tehnic de calitate—la fel de sumar,dar,ĩn cazul cãrţilor, fatal inadecvat.
A face cronicã ĩnseamnã a ambiţiona,van,sã evaluezi ceva la prima vedere,sã faci un CTC.De fapt,orice experienţã,orice competenţã criticã abia dacã ar ĩngãdui schiţarea câtorva remarci de detaliu—ĩn niciun caz o evaluare de ansamblu,o caracterizare globalã—imposibilã ĩn aceste condiţii.
Bineĩnţeles,cãrţile de duzinã se lasã estimate complet la un examen sumar şi rapid;dar nu ele dau mãsura unui critic.Ĩn acest sens,meseria de cronicar funcţioneazã numai ĩn aspectul ei negativ şi exterior—probabil cã e suficientã pentru a trata corespunzãtor acele scrieri cari nici nu meritã altceva .
Dar ce poate spune un examen sumar,grãbit,despre o mare carte?Ce,cât sesizeazã din ea?O carte e o enigmã,şi mintea nu se lasã condiţionatã de ritmul impus de periodicitatea unei rubrici.Prima impresie e ĩn cel mai bun caz parţialã.
O recenzie cinstitã nu—şi poate pretinde decât sã remarce un aspect,câteva aspecte ale unei cãrţi—nu sã analizeze imaginea de ansamblu,ĩntregul."Totul sau numic" e un principiu prost;ĩn loc sã se pronunţe asupra ansamblului,care ĩi scapã,cronicarul literar ar trebui sã poatã remarca mãcar unul sau câteva aspecte.

Niciun comentariu: